از مدرن ترین؛ بهترین و محبوب ترین روشهای تحلیل تکنیکال، می توان به پرایس اکشن اشاره کرد. پرایس اکشن یک روش تحلیل بر اساس تغییرات قیمتی می باشد، که در این روش هیچ اجباری برای استفاده از اسیلاتور و اندیکاتور وجود ندارد. و در صورت استفاده فقط به عنوان تاییدیه و بالا بردن سرعت استفاده می شود. در این مقاله به سوال، “پرایس اکشن چیست؟” پاسخ داده ایم. همچنین به بررسی جامع در مورد پرایس اکشن و انواع سبک ها و الگوهای موجود پرداخته ایم. بطوری که کاربران با مطالعه آن، به اشرافیت کاملی بر این موضوع دست خواهند یافت.

پرایس اکشن چیست؟

به صورت کلی اگر بخواهیم ماهیت پرایس اکشن (Price Action) را مشخص کنیم باید بگوییم که، پرایس اکشن یک شیوه  تحلیل تکنیکال معاملاتی بر اساس تغییرات قیمتی هست. بر اساس آن شما می توانید استراتژی معاملاتی خود را شخصی سازی نمایید. در پرایس اکشن یک سری اصول و قوانین پایه ای وجود دارد که تمامی اشخاصی که از این استراتژی استفاده می کنند و باید به آن پایبند باشند. اما سیستم معاملاتی بر اساس این اصول می تواند کاملا متفاوت و شخصی سازی شده باشد.

پرایس اکشن؛ یک هنر تحلیل اقتصادی است که با اجتناب از محاسبات پیچیده، تریدر را به ریزبینی و  دقت در تصمیم گیری دعوت می کند. تریدر پرایس اکشن کار، هنرمندی است که با مشاهده رقص کندل های قیمتی، ملودی خاص آن حرکت را شنیده و خود را با این نوا همسو می کند.
دکتر فرهود – تریدر و تحلیل گر بازارهای مالی

اما بطور کلی، پرایس اکشن یک استراتژی هست که تریدر فقط با مشاهده نمودار قیمتی و با استفاده از رسم خطوط بر روی نمودار تحلیل خود را انجام می دهد. در واقع در این روش تحلیل گر به هیچ اندیکاتوری نیاز ندارد و تحلیل او محتاج اندیکاتور خاصی نیست. اما با توجه به اینکه اشخاص بر حسب عادات و شیوه و سبک زندگی خود، دیدگاه های متفاوتی دارند. در نتیجه این امر باعث می شود که انتظارات متفاوتی هم داشته باشند. نحوه ورود به معامله و حتی زمان خروج از یک اوردر بین اشخاص کاملا متفاوت است.

روانشناسی بازار در سیستم تحلیل پرایس اکشن باعث بالاتر روفتن ضریب اطمینان و سود دهی بالا می شود

پس اگر بخواهیم پرایس اکشن را به زبان ساده و غیر تخصصی تعریف کنیم شاید این جمله بهترین و کاملترین باشد که: پرایس اکشن یک سری اصول بر گرفته شده از روانشناسی بازار است، که بصورت نموداری و رسم اشکال ارائه شده است. و تریدر ها با مشاهده این اصول می توانند بازار را درک کرده و اقدام به معامله کنند.

دلایل محبوبیت پرایس اکشن

اگر بخواهیم مزایای این روش تحلیل تکنیکال را نسبت به شیوه های دیگر در چند کلمه خلاصه کنیم باید به سادگی؛ سرعت بالا در تصمیم گیری؛ انتخاب نقطه ورود دقیق و قدرت سود آوری اشاره شود. چون به غیر از نمودار قیمتی؛ هیچ نمودار و یا اسیلاتور اضافی در روی صفحه مانیتور وجود ندارد. تحلیلگر فقط با استفاده از خطوط مانند خط روند و خطوط حمایتی و مقاومتی تحلیل خود را انجام میدهد. سیستم تحلیل بسیار ساده می باشد و سردرگمی روشهای تحلیل دیگر را ندارد.

همچنین با توجه به اینکه در این روش تریدر هیچ اندیکاتوری جهت تحلیل پایه نیاز ندارد، کندی و عقب ماندگی اندیکاتور ها باعث پایین آمدن سرعت تحلیلگر نمی شود. و باعث می شود که تریدر در صورت مناسب دیدن موقعیت برای معامله سریعا در بهترین نقطه ممکن وارد معامله شود. با توجه به اینکه در روش پرایس اکشن حد ضرر و حد سود بر اساس اصول خاصی معین می شود. و در این اصول حد ضرر؛ اکثرا مقداری کمتر از حد سود داشته و در برخی موارد حد سود چند برابر حد ضرر نیز می باشد. این امر باعث می شود قدرت سود دهی بالاتر رود.

وقتی صحبت از سادگی پرایس اکشن می شود، شاید بنظر برسد که یادگیری و تسلط به آن آسان باشد. باید گفت که سادگی اصول اولیه و پایه ای این روش به این معنی نیست که زود تسلط پیدا خواهیم کرد. سادگی به این معنی است که دراین روش محاسبات پیچیده وجود ندارد. و حالت های استثنا که در اغلب روش ها دیده می شود، در پرایس اکشن وجود ندارد.

اما جهت تسلط بایستی تمرین و تکرار زیادی بر روی همین مفاهیم ساده انجام شود. تا تریدر در ناخودآگاه تمامی موارد را به ترتیب بدون اینکه مرحله یا موردی را جا بیندازد، بررسی کند. و در نهایت بدون اینکه بداند چرا، تشخیص دهد که خرید باید انجام دهد یا فروش.

سبک های پرایس اکشن

برای استراتژی پرایس اکشن در طی سالها روش ها و متدهای مختلفی ارائه شده است، که اکثرا هم این روشها با اسم اشخاص معروف نامگذاری شده است. البته بهتر است به این نکته هم اشاره کنیم که خود این اشخاص بر حسب دید و ملاکهای شخصی؛ به این روش ها دست یافته اند. چهار مورد از معروفترین سبک های پرایس اکشن عبارتند از:

  • سبک لنس بگز Lance
  • سبک وودز Woods
  • سبک ال بروکس Al Brooks
  • سبک آر تی ام  RTM
  • سبک فراکتالی Fractal

اما بهترین سبک پرایس اکشن کدام است؟ بهترین سبک، سبک شماست. بله اشتباه تایپی صورت نگرفته است واقعا سبک شما برای خود شما بهترین می باشد. از آنجایی که دید هر شخص و روانشناسی اون شخص نسبت به بازار و میزان حرکت قیمتی متفاوت تر از شخص دیگری است، در نهایت هم اگر بتواند بر اصول پایه پرایس اکشن تسلط پیدا کند حتما برای خود یک سبک منحصر بفرد خواهد داشت. در صورت تمایل به مطالعه بیستر در مورد انواع شیوه های پرایس اکشن می توانید به مقالات مربوط در این موضوع مراجعه نمایید.

الگوهای و کندل ها در پرایس اکشن

الگو ها از زمان تحلیل تکنیکال کلاسیک همواره مورد توجه تحلیل گران و تریدر ها بوده است. و به دلیل اینکه تشخیص برخی از این الگو ها بسیار ساده بنظر می رسد، اغلب افرادی که تازه وارد دنیای ترید و بازارهای مالی شده اند، از این الگو ها استفاده می کنند. اما واقعیت این است که این الگو ها دارای فلسفه بوده و در مواجه با هر کدام باید عقبه الگو نیز بررسی شود.

الگو ها (Paterns) کاربرد زیادی در تحلیل تکنیکال دارند و بسیار مفید می باشند. اما در هنگام استفاده از این الگو ها بایستی محل تشکیل این الگو مورد بررسی قرار گیرد. و از روی  برسی محل تشکیل الگو و همچنین شرایط حال حاضر بازار، تریدر اقدام به ترید کند. در واقع نباید تحلیل گر بازار را تکته تکه ببیند چرا که در این صورت حتما تحلیل اشتباهی خواهد داشت.

پترن یا همان الگو و کندل شناسی در برخی از روشهای پرایس اکشن جایگاه ویژه ای بخود اختصاص داده اند

الگو ها بر اساس عمکردی که از خود نشان می دهند به دو دسته تقسیم می شوند. که تریدر در مواجه با هر این از پترن های هر دسته منتظر وقوع اتفاقی مربوط به آن دسته می ماند. دسته یندی پترن های پرایس اکشن عبارتند از:

  • دسته اول الگوها و پترن های ادامه دهنده (Continuation Patterns)
    منظور از این دسته از الگو ها، الگو هایی هستند که قیمت هنگام مواجهه با این الگو ها تمایل دارد، به مسیر خود در جهت قبلی ادامه دهد. (اگر روند صعودی داشت، صعودی ادامه دهد. و اگر روند نزولی داشت، نزولی ادامه دهد.)
  • دسته دوم الگوها و پترن های برگشتی (Reversal Patterns)
    منظور از این دسته از الگو ها، الگو هایی هستند که قیمت هنگام مواجهه با این الگو ها تمایل دارد، مسیر خود در تغییر دهد. (اگر روند صعودی داشت، نزولی ادامه دهد. و اگر روند نزولی داشت صعودی ادامه دهد.)

برخی از الگوها در هر دو دسته بندی قرار می گیرد، یعنی می تواند ادامه دهنده باشد و یا برگشتی.  اما برخی دیگر فقط در یک دسته بندی قرار می گیرند. تعداد الگو ها در پرایس اکشن بسیار متنوع بوده ولی برخی از آنها معروف تر و پرکاربردتر می باشد. در این قسمت ما به معرفی چند مورد خواهیم پرداخت.

  • الگوی سر و شانه (Head and Shoulders patern)
  • الگوی فنجان و دسته (Cup and Handle patern)
  • الگوی کف و یا سقف دوقلو (Double Bottom patern و Double Top)
  • الگوی گوه (Wedge patern)
  • الگوی مثلث (Triangle patern)
  • الگوی مستطیل (Rectangle patern)
  • الگوی پرچم (Flag patern)
  • الگوی کندلی چکش (Pin Bar patern یا Hammer)
  • الگوی کندلی انگالفینگ (Engulfing patern)
  • الگوی ستاره صبحگاهی و شباهگاهی (Evening star patern و Morning Star)

غیر از الگو های فوق در زمینه کندل شناسی نیز، انواع کندل ها وجود دارد. که با توجه به بدنه و سایه های هر کندل تفسیر خاص خود را دارد. برای مثال میشود به کندل های پوششی و یا انواع دوجی ها اشاره کرد. در صورت تمایل به مطالعه بیشتر می توانید به مقالات مربوط به کندل شناسی در سایت ما مراجعه کنید.

کاربرد اندیکاتورها در پرایس اکشن

در روش تحلیل به شبک پرایس اکشن ؛ اندیکاتور ها جایگاهی ندارند. اما این به آن معنی نیست که پرایس اکشن کاران به هیچ وجه از اندیکاتور ها استفاده نمی کنند. بزرگان پرایس اکشن بر این باورند، که اندیکاتور ها یک سری اطلاعاتی را به کاربران میدهند، که خود کابر نیز می تواند با استفاده از نمودار قیمتی آنها را بدست آورد. اما اندیکاتور ها سرعت عمل را افزایش میدهند.

حال تریدر هایی که با استراتژی پرایس اکشن اقدام به ترید می کنند، بهتر است زمانی از یک اندیکاتور استفاده کند که اولا مفهوم اطلاعات بدست آمده از آن اندیکاتور را کاملا درک کرده باشد. و دوم اینکه سیگنال صادر شده براساس اندیکاتور را با اصول پرایس اکشن بررسی کنند. و در نهایت در صورت عدم مشاهده مغایرا با اصول پرایس اکشن سیگنال معنبر می باشد.

اندیکاتورها در پرایس اکشن نقش کاتالیزور و تایدییه دارند

در میان اندیکاتورها برخی از آنها از محبوبت بیشتری در میان کاربران برخوردار هستند. که این اندیکاتور ها عباتند از:

  • اندیکاتور مکدی (MACD)
  • اندیکاتور آر اس آی (RSI)
  • اندیکاتور استوکستیک (Stochastic)
  • اندیکاتور مووینگ اوریج (MA)

اندیکاتورهایی که در بالا ذکر شده است اطلاعاتی مانند ممنتوم؛ تمایل؛ میزان شتاب حرکت قیمتی را نمایش میدهند. برخی از اندیکاتور ها مانند اندیکاتور حجم با اینکه بسیار مفید و کاربردی است اما چون اکثر بروکر ها اطلاعات درست را در اختیار کاربران قرار نمی دهند، بررسی آن کار بیهوده ای بنظر می رسد.

تکنیک های پرایس اکشن

در روش تحلیل تکنیکال به سبک پرایس اکشن برخی از اصول که بایستی حتما رعایت شوند، که در صورت نادیده گرفتن حتی یکی از این اصول به احتمال زیاد اوردر با شکست همراه خواهد شد. به همین دلیل در این قسمت به معرفی اصول پایه ای پرایس اکشن خواهیم پرداخت.

  • شناسایی نقاط چرخشی معتبر: پیوت ها یا همان نقاط چرخشی معتبر که در تحلیل تکنیکال از نکات بسیار مهم هستند، از اولین و مهمترین مواردی است که یک پرایس اکشن کار باید به آن تسلط پیدا کند.
  • ترسیم خط روند و نرمال سازی آن: ترسیم خط روندهای اصولی و درست از نقاط چرخش؛ و نمایش درست روندها؛ دومین نکته طلایی است که بایستی مورد توجه قرار گیرد.
  • تشخیص انتهای روند: اینکه روند در کدام نقطه به انتهای خود رسیده است، از جمله مهارت هایی است که بسیار برای تریدر مورد اهمیت می باشد.
  • تشخیص تغییر روند: بعد از آنکه روند حرکتی قیمت به انتهای روند رسید، بایستی تریدر بتواند تشخیص دهد که تغییر روند به چه صورت خواهد بود. آیا تغییر روند کلی می باشد، و یا احتمال دارد بعد از توقف، حرکت خود را ادامه دهد.

یک ترید موفق اگر بتواند تمامی موارد فوق را بطور کامل درک و رعایت کند، و با تجربه و روش های ابداعی خود بهترین زمان ورود به معامله را انمتخاب کند. دراین صورت حتما با سود بسیار خوب و مستمری تبدیل به یک تریدر حرفه ای خواهد شد.

ترید (معامله کردن) بر اساس پرایس اکشن

جهت انجام معامله بر اساس پرایس اکشن، ابتدا بایستی بر تمامی اصول پایه ای این روش تسلط کافی داشته باشید و آنها را به ناخودآگاه خود بسپارید و سپس در هر لحظه از بازار تمامی آیتم ها را به ترتیب بررسی کنید. اگر تمامی آیتم ها درست بود و برحسب مدیریت سرمایه ای که دارید و حد سود و حد ضرری که بایستی قایل شوید ورود به معامله برای شما با صرفه باشد، شما می توانید وارد معامله شوید و یا بعبارت دیگر یک اوردر باز کنید.

آموزش ترید با پرایس اکشن و تکنیک های مربوط به آن

جهت ورود به موقع و با ریسک کم بهتر است از دید فراکتالی بهره بگیرید چرا که در این حالت شما در سریعترین زمان ممکن و بدون اینکه مقداری از حرکت دلخواه خود را از دست بدهید، می توانید وارد معامله شوید. و همچنین می توانید نواحی حمایتی و مقاومتی را در دید فراکتالی خیلی دقیق بررسی نمایید، تا تیک پروفیت و استاپ لاس بهتری را برای اوردرهای خود انتخاب کنید.

دوره آموزشی نباید بر اساس تبلیغات و یا بدون تحقیق و سوال، انتخاب شود. چرا که اولا شما بایستی بر اساس نوع سلیقه خود دوره آموزشی را انتخاب کنید. و هم اینکه اگر شما به دوره اطمینان نداشته باشید، نمی توانید تمامی اطلاعات را کسب نمایید. ما در سایت خود دوره آموزش پرایس اکشن؛ ارائه می دهیم و از شما خواهش می کنم که اول سوالات خود را در مورد هر یک از دوره ها را با قسمت پشتیبانی و یا کامنت گذاشتن، مطرح کنید و سپس اقدام به شرکت در دوره نمایید.