روانشناسی کردن وضعیت بازار در واقع به صورت عامیانه به معنی تشخیص و پیش بینی نگاه عموم به بازار می باشد چرا که وقتی در بازار سرمایه فعالیت دارید اگر عموم به این نتیجه برسند و یا به این باورد برسند که یک اتفاقی در تاریخ مشخصی و یا قیمت مشخصی رخ خواهد داد نسبت به این باور از خود عکس العمل نشان خواهند داد . این عکس العمل ها نیز هر چند که درست و یا اشتباه باشند باعث ایجاد تغییر در روند خواهند شد.

پس با توجه به مطالب فوق بنظر میرسد که شناسایی و پیش بینی نگاه های کلی در بازار سرمایه ما را در تصمیم گیری های خود یارای خواهد کرد. در این مقاله ما به بررسی الیوت و روانشناسی بازار بر پایه موج شماری الیوت خواهیم پرداخت.

آشنایی با روش الیوت

در روشهای تحلیل بازار سرمایه در زیر شاخه تحلیل تکنیکال یکی از قدرتمند ترین روش تحلیل، تحلیل با استفاده از روش موج شماری الیوت (Elliott Wave Theory) می باشد. که در این قسمت به بطور کلی و آنرا معرفی می کنیم اما برای آموزش و کسب اطلاعات بیشتر به مقالات و دوره های آموزشی مربوط به الیوت رجوع شود. در روش موج شماری الیوت ما یک سیکل کامل داریم که بصورت کلی در شکل زیر نمایش داده شده است.

برای اینکه بتوانیم شکل فوق را بررسی کنیم ابتدا ما چندین تعریف را باید باهم مرور کنیم.

موج impulse:
موجی است که در آن قیمت ها برای اولین بار از یک نقطه شروع تجربه می شود به عبارت دیگر اگر روند ما صعودی باشد موجی که در آن قیمت ها در حال افزایش هستند مانند موج 1 و 3 و 5 . که موج روندی نیز گفته می شود

موج correction:
موجی است که در آن قیمت ها برای دومین و یا چندمین بار از یک نقطه شروع تجربه می شود به عبارت دیگر اگر روند ما صعودی باشد موجی که در آن قیمت ها در حال کاهش هستند مانند موج 2 و 4. که موج اصلاحی نیز گفته میشود.

یک سیکل کامل الیوتی از دو قسمت روندی کلی و اصلاحی تشکیل شده است قسمت حرکتی روند اصلی لز نقطه شروع تا نقطه 5 بوده که اکثرا به صورت 5 موجی می باشد و قسمت اصلاحی از نقطه 5 تا نقطه c می باشد که اکثرا به صورت 3 موجی می باشد.

موج شماری الیوت چیست و کاربردی در معاملات بازارهای مالی دارد

نکته مهم اینکه این موج ها مانند شکل فوق صاف نیستند بلکه خود آنها نیز از چندین موج تشکیل شده اند. که ما در این مقاله به این مسائل ورود نمی کنیم.

برسی نقطه شروع تا نقطه 1

همین ابتدای کار یه توضیح بدهیم که منظور از نقطه همان منطقه و یا محدوده ی قیمتی می باشد.

در واقع نقطه شروع همان قیمتی است که حقوقی و یا چند حقوقی قصد دارد سرمایه خود را به به این سهم انتقال دهند و یا به عبارت ساده تر می خواهند روی این سهم سرمایه گذاری کنند. که البته این نقطه همان کمترین قیمتی است که از لحاظ بنیادی و تکنیکالی می شود برای این سهم در نظر گرفت و شاید همان منطقه حمایت تاریخی سهم باشد.

پس حقوقی شروع به جمع کردن سهام این نماد می کند اما طوری خرید می کند که سهم از صه فروش خارج نگردد برای همین این امر شاید هفته ها طول بکشد چرا که اکثر حقوقی ها 70 درصد کل سرمایه در نظر گرفته خود را دراین محدوده به سهام تبدیل می کنند. و در روزهای آخر که حقوقی به اندازه دلخواه سهم جمع آوری کرده شروع به خرید با حجم زیاد می کند تا تابلو خوان ها و تحلیلگران متوجه کار او شوند.

با نمایان شدن خرید حقوقی و جمع آوری سهام توسط آن تحلیلگران و فعالان بازار نیز وارد سهم شده و این باعث می شود که قیمت سهم افزایش یابد و در این بازه نوسانگیر ها که اکثرا کوتاه مدت خرید می کنند نیز وارد میدان شده تا اینکه قیمت سهم به منطقه 1 می رسد. به این موج موج جمع آوری اتلاق شده است.

برسی نقطه 1 تا نقطه 2

در این منطقه کم کم نوسانگیر ها که به اهداف 20 الی 30 درصدی خود رسیده اند اقدام به فروش می کنند و با توجه به نشانه های خروج پول در این منطقه تحلیلگران تکنیکال و تابلو خوان ها نیز شروع به خروج کرده و این امر باعث می شود که قیمت به محدوده 2 نزدیک شود که این محدوده اصولا از روی خطوط حمایتی و خطوط فیبوناچی قابل پیش بینی می باشد.

برسی نقطه 2 تا نقطه 3

در این محدوده حقوقی که سرمایه گذاری کرده دوباره دست بکار شده و اقدام به خرید با حجم های بالا کرده تا فعالان متوجه خرید او شده و آنها نیز خرید کنند در این مرحله اکثرا حقوقی ها 5 الی 10 درصد سرمایه را وارد سهم می کنند.

دوباره نوسانگیر ها و تحلیل گران و تابلو خوان ها با دیدن این نشانه ها وارد سهم شده و این بار علاوه بر ورود خود دست به تبلیغات نیر می زنند و این امر باعث می شود که سهم رشد بهتری نسبت به مرحله قبل از خود نشان دهد به این مرحله موج مشارکت گفته می شود

برسی نقطه 3 تا نقطه 4

در این محدوده سهام داران که برای نوسانگیری و یا میان مدت وارد سهم شده بودند کم کم به خواسته های خود نزدیک شده و از ترس این که سهام دوباره افت کند شروع به فروش کرده و از طرفی چون به دلیل برخی تبلیغات در کانال ها و سایت ها اشخاصی چند مدتی در صف خرید گیر کرده بودند اقدام به خرید می کنند اما بعد از مدتی دیگر خریداری وجود نخواهد داشت و این امر باعث افت قیمت تا نقطه 4 خواهد شد.

همانند نقطه 2 قابل پیش بینی بوده اما این نقطه نسبت به نقطه 2 پیش بینی سخت تری دارد چرا که تعداد افراد سهام دار در موج مشارکت زیاد شده اند و تنوع سلیقه بیشتر را به خود اختصاص داده اند.

برسی نقطه 4 تا نقطه 5

حقوقی چون سرمایه زیادی را در این سهم وارد کرده است برای اینکه بتواند به هدف خود برسد شروع به حمایت کرده و تقریبا 20 درصد باقی مانده ار سرمایه مورد نظر خود را وارد سهم می نماید در این حالت دوباره نوسانگیر ها و فعالانی که قدرت تحلیل کمتری دارتد وارد سهم شده و به امید رشدی همانند رشد موج 3 شروع به خرید می نمایند .

در پی این افزایش قیمت و بعد از رسیدن به قله قبلی یعنی نقطه 3 حقوقی کم کم شروع به فروش می کند اما چون تبلیغات شدیدی در این سهم وجود دارد با وجود فروش حقوقی باز هم صف خرید ایجاد می شود و حقوقی نیز تا جای ممکن سهام خود را می فروشد و بعد از رسیدن به هدف اصلی خود به یک باره از حمایت و تبلیغ دست برداشته و سهام شروع به افت قیمت می کند.

برسی نقطه 5 تا نقطه c

از نقطه 5 که شروع موج اصلاحی می باشد تا نقطه c در واقع هیچ حقوقی در پی حمایت از سهم نبوده و تنها این سهام داران خرد هستند که هر روز افت قیمت سهام خود را نظارگر می باشند و بعد از رسیدن به نقطه c دورباره یک حرکت جدید صورت خواهد گرفت.

نتیجه گیری در مورد الیوت و روانشناسی بازار

پس با مطالبی که در بالا به آن اشاره شد می توان به این نتیجه رسید که الیوت و روانشناسی بازار در واقع یک مبحث بوده بطوری که اگر ما بازار را کاملا روانشناسی کرده بودیم می توانستیم نمود آنرا در نمودار های قیمتی و روش موج شماری الیوت مشاهده نماییم و یا به عبارت دیگر اگر ما توانایی شناسایی امواج الیوت را داشته باشیم می توانیم دیدگاه کلی فعالان بازار را شناسایی نموده تا با همسو شدن تصمیمات خود با رفتار بازار به بهترین شکل سرمایه خود را حفظ و افزایش دهیم