داشتن تحلیل درست، در بازارهای مالی از اساسی ترین و مهمترین رکن ها می باشد. اما هر تحلیلی مستلزم داشتن اطلاعات بروز و قابل اعتماد می باشد. اما اطلاعات مفید یا همان اطلاعات درست و بروز گرانبهاترین کالای روز جهان است، و به این راحتی در دسترس قرار نمی گیرد. پس تحلیل بازار مالی امکان پذیر نیست؟ این همه تریدر و تحلیلگر بر چه اساسی تحلیل خود را ارائه می دهند و سرمایه خود را بر چه اطمینانی درگیر معاملات می کنند؟ در بیش از 90 درصد، تحلیل تکنیکال؛ جوابگوی نیاز معامله گران و تریدر ها  می باشد.

در تحلیل تکنیکال؛ تحلیلگر بدون نیاز به اطلاعات بنیادی و اخبار روز دنیا و موضوع مد نظر، فقط از روی قیمت و نمودار قیمتی تحلیل خود را انجام می دهد. تحلیلگران تکنیکال؛ به سه اصل اعتقاد دارند که عبارت است از:

  • همه چیز در قیمت نهفته است.
  • قیمت ها بر روی روند حرکت می کنند.
  • تاریخ تکرار می شود.

البته همین ابتدای بحث بهتر است به این نکته اشاره کنیم که داشتن اطلاعات بنیادی باعث خواهد شد، که درصد موفقیت در تحلیل تکنیکال به مراتب بالاتر رود. پس هیچ کس منکر تحلیل بنیادی نیست اما امروزه بدست آوردن اطلاعات بنیادی قابل اعتماد و درست امکان پذیر نیست، و بیشتر تحلیل های بنیادی ارائه شده، عوام فریبی به نظر میرسد و متاسفانه تریدرهای بی تجربه در دام سود جویان می افتند.

تعریف تحلیل تکنیکال

حدس زدن نحوه تغییرات قیمت بر اساس گذشته قیمت را تحلیل تکنیکال می گویند. در واقع یک تحلیلگر تکنیکالی نمودار تغییرات قیمت را مورد بررسی قرار می دهد، و طبق اتفاقاتی که در گذشته نمودار مشاهده می کند، حدس میزنده که نحوه حرکت قیمت بعد از این چطور خواهد بود. در بررسی قیمت در گذشته بازار، تحلیلگر به نکاتی مانند محدوده قیمت، میزان حرکت قیمت، مدت زمان سپری شده در یک رنج یا روند، میزان برگشت های قیمت و سایر نکات تاثیر گذار توجه می کند.

روشهای مختلف تحلیل تکنیکال از کلاسیک تا پرایس اکشن

نکته قابل توجه در تحلیل تکنیکال داشتن تجربه و تسلط می باشد. چرا که تحلیل تکنیکال؛ یک تحلیل روتین و دارای منطق ریاضی محض نیست، که تحلیلگر بتواند به راحتی بگوید اگر چنین شده است، پس چنان خواهد شد. موقعیت کنونی قیمت و همچنین آنچه که باعث رسیدن قیمت به این نقطه شده است و نحوه رسیدن همگی در تغییرات قیمت در آینده اثر دارد.

روشهای تحلیل تکنیکال

تحلیل تکنیکال یک موضوع هنری با منطق ریاضی است، و هر جا که سخن از ریاضی میشود یعنی راه رسیدن به هدف می تواند متفاوت باشد، و از طرفی هر هنرمند نیز سبک خود را دارد. حال با این توصیفی که بیان شد می توان نتیجه گرفت که تحلیل تکنیکال نیز روش ها و سبک های متفاوتی دارد. این سبک ها رو روش ها بطور کلی به چهار قسمت تقسیم می شود:

  • کلاسیک
  • موج شماری الیوت
  • روش هایی بر پایه اندیکاتور
  • پرایس اکشن یا تکنیکال مدرن

هر چند که ما روشهای تحلیل تکنیکال را به چند قسمت تقسیم کردیم، اما واقعیت این است که شالوده و اساس کار در همه آنها یکی است. هر چند که در برخی موارد در بین روش های مختلف در برخی موارد تفاوت هایی به چشم می خورد. این تفاوت ها به دلیل اشتباه بودن یک روش نیست بلکه نشات گرفته از دید و منظر تحلیلگر می باشد.

کلاسیک

همانگونه که از اسم این روش هم مشخص است ابتدایی ترین روش تحلیل تکنیکال محسوب می شود. روش ها و الگوهایی مانند تحلیل بر اساس کندل ها، رسم خط روند کلاسیک، برخی از الگوهای کلاسیک مانند سقف دو قلو، کف دو قلو، الماس و ستاره صبحگاهی و شبانگاهی و… در تحلیل تکنیکال استفاده میشود. در این روش از تحلیل، تحلیلگر؛ بازار را به بخشهای کوچک تری تقسیم می کند و سپس بر اساس الگو ها و مدل کندل ها سعی در پیش بینی جهت حرکت قیمت و میزان حرکت آن دارد.

موج شماری الیوت

روانشناسی در بازارهای مالی نقش مهمی ایفا می کند، بطوری که اگر تحلیلگری بتواند وضعیت روانی حاکم بر بازار را درک کند، براحتی می تواند نحوه حرکت قیمت را نیز حدس بزند. روش تحلیل بر اساس موج شماری الیوت نیز بر پایه و اساس روانشناسی بازار طراحی و ارائه شده است. در روش موج شماری الیوت؛ تحلیلگر معتقد است که هر روند بطور طبیعی از پنج موج تشکیل می شود، که از این موج ها، موج های 1 و 3 و 5 در جهت روند و موج 2 و 4 اصلاحی هستند. حال اینکه چرا این موج ها تشکیل می شود و این موج ها چه خصوصیاتی دارند همگی بر اساس روانشناسی بازار مطرح می شود.

روش هایی بر پایه اندیکاتور

برخی از اندیکاتورها؛ به قدری قدرتمند هستند که تعدادی از تریدرها با تکیه بر همین اندیکاتورها و یا ترکیبی از چند اندیکاتور برای خود شیوه و روش تحلیل تکنیکال شخصی سازی شده بوجود آورده اند. برخی نیز اصول و پایه تحلیل تکنیکال کلاسیک و یا دیگر روش ها را با استفاده از اندیکاتورها گسترش داده اند و به روش جدیدی دست یافته اند. از جمله اندیکاتورهایی که باعث ایجاد متد و روش خاصی در تحلیل شده است می توان به ایچیموکو (Ichimoku)؛ فیبوناچی (Fibonacci)؛ مکدی (Macd) و آر اس آی (RSI) اشاره کرد. البته اندیکاتورهای دیگری نیز وجود دارند که تریدرها با استفاده از آنها معامله می کنند.

انجام معامله بر اساس تحلیل تکنکال با استفاده از اندیکاتور

ایچیموکو

با توجه به حجم اطلاعات زیادی که این اندیکاتور در اختیار تریدر و تحلیلگر قرار می دهد. بطوری که به تنهایی شاید اطلاعات 7 اندیکاتور را ارائه می دهد، و تریدر را متقاعد می کند که با استفاده از این اطلاعات دیگر به اندیکاتور و اطلاعات غیر از آن نیازی ندارد و می تواند با تسلط کافی و تنها با تکیه بر آن به ترید بپردازد.

فیبوناچی

با مشخص کردن محدوده هایی که از ضرایب فیبوناچی، میزان حرکت قیمت بدست می آید، و به تحلیلگر این امکان را می دهد که نقاط چرخش قیمتی را تشخیص دهد. پیش بینی نقاط چرخش باعث می شود که تریدر در آن محدوده آماده و مترصد ورود به معامله باشد و بتوان در بهتررین زمان ممکن اوردر گذاری کند.

مکدی و آر اس آی

اندیکاتور هایی مانند مکدی و آر اس آی با داشتن قدرت فوق العاده در زمینه های نشان دادن تمایلات بازار، می توانند به تنهایی و یا برخی موارد ترکیبی یاری رسان معامله گر باشند. و همچنین تریدرهایی که از واگرایی برای ورود به معامله سود می جویند، اغلب از این اندیکاتورها استفاده می کنند، بخصوص اندیکاتور مکدی که می توان با تغییراتی در تنظیمات اولیه آن، ترکیبی از چند اندیکاتور مکدی دست آورد که در این زمینه فوق العاده جواب می دهد.

پرایس اکشن

باید از پرایس اکشن؛ به عنوان مدرن ترین روش تحلیل تکنیکال حال حاضر  نام برد. بر عکس روش استفاده از اندیکاتورها، در پرایس اکشن خیلی به ندرت از اندیکاتور استفاده می شود. و همچنین بر عکس تحلیل تکنیکال کلاسیک که بازار را تکه تکه در نظر می گرفت، پرایس اکشن بازار را یکپارچه می داند و بر این باور است که آینده بازار و نوع حرکت آن وابسته به گذشته حرکت قیمتی دارد.

تفاوت بین روش های مختلف تحلیل تکنیکال

تمام روش هایی که در بالا ذکر شد و همچنین روشهای دیگری که ما از آنها یاد نکردیم ذاتا به یک موضوع اشاره دارند. و همچنین ریشه و اساس همه آنها به بررسی قیمت می رسد و بس. اما آیا کارایی آنها متفاوت است یا نه؟ کدام یک قدرت زیادی دارد؟ در کدام بازار از کدام روش می توان استفاده کرد؟ همگی سوالاتی است که میان تازه آموزان مطرح می شود. اما در جواب این سوالات و سوالات مشابه بایستی مطرح شود که هیچ روشی بر روش دیگر برتری مطلق ندارد. یعنی نمی شود گفت که فلان روش در تمامی حالت ها بهتر جواب می دهد. و همچنین نمی شود گفت که مثلا در باراز ارزهای دیجیتال فلان روش بهتر از روش دیگر جواب می دهد.

اما با توجه به اینکه پرایس اکشن؛ مدرن تر و جامع تر از بقیه است و همچنین در صورت تسلط به آن می توان تمامی روشها تحلیل تکنیکال را درک کرد. بطوری که مشخص می شود چرا محدوده های فیبو مهم هستند و چرا مکدی در واگرایی بهتر جواب می دهد. اصلا الگو های تحلیل کلاسیک چرا مطرح می شوند.

مزایا و معایب تحلیل تکنیکال

برای اینکه مزیت ها و عیب های یک روش را بنویسیم، باید آنرا نسبت به روش دیگر مقایسه کنیم تا بتوانیم مزایا و معایب آنرا شناسایی کنیم. در مقابل روش تحلیل تکنیکال؛ روش تحلیل بنیادی قرار دارد. تحلیل بنیادی بدون اینکه بداند قیمت از کجا به کجا رسیده است، سعی می کند با برسی وضعیت مالی سهام و یا شرکت و داشته ها و مخارج و میزان تقاضا به ارزش واقعی آن پی ببرد و در صورتی که قیمت از ارزش واقعی پایین تر باشد اقدام به خرید کند و یا برعکس.

مزایا و معایب تحلیل تکنیکال

در مقایسه این دو روش تحلیل، در وحله اول به نظر میرسد که روش تحلیل بنیادی بسیار ایده آل تر از تحلیل تکنیکال است. اما همه ما می دانیم که ایده آل مطلق وجود ندارد، پس روش تحلیل بنیادی هم مطلقا درس نیست. چرا که برای بررسی بنیادی بایستی به تمام اطلاعات در کمترین زمان دسترسی داشته باشیم و همچنین دیدگاه های مالکان اصلی را نیز بدانیم و مد نظر بگیریم. که به قطع می توان گفت امکان پذیر نیست. در ادامه بیشتر با معایب و مزایای تحلیل تکنیال آشنا خواهید شد:

 مزایای تحلیل تکنیکال:

  • نیاز به دسترسی به اطلاعات مالی ندارد.
  • دسترسی به نمودار قیمتی هزینه ای ندارد.
  • نمودار قیمتی مطمئنا درست هست و نمی توان آنرا دستکاری کرد.
  • همیشه در دسترس است.
  • محدودیت مکانی و زمانی ندارد.
  • هر شخصی نسبت به سلیقه خود می تواند تحلیل کوتاه مدت و یا بلند مدت ارائه دهد.

معایب تحلیل تکنیکال:

  • در برخی موارد بدلیل وجود خبر خاص قابل پیش بینی نیست.
  • قطعیت کمتری نسبت به بنیادی دارد.
  • در برخی نموارهایی که تغییرات کمتری دارند جوابگو نیست.

حال با تمامی مزایا و معایبی که گفته شد شما هم احتمالا با ما هم نظر هستید که تحلیل تکنیکال تقریبا تنها روش برای ورود به بازارهای مالی می باشد. و افرادی که قصد ورود به این بازار را دارند، فرقی ندارد که بورس ایران باشد و یا فارکس، ارز دیجیتال، خرید و فروش طلا و… بایستی آموزش کافی در این زمینه داشته باشند. ما به شما توصیه می کنیم بدون داشتن آموزش درست بازارهای مالی به هیچ وجه وارد این بازار نشوید و دست به معامله نزنید.

دوره آموزش پرایس اکشن؛ سایت حامی تریدر یکی از بهترین و کاملترین دوره های آموزش تحلیل تکنیکال می باشد که شما می توانید با ثبت نام در این دوره دانش کافی برای ورود به عرصه ترید و معامله را یاد بگیرید.

جمع بندی تحلیل تکنیکال

تحلیل تکنیکال یک گنج بی پایان می باشد، که با قیمت ارزان در اختیار تمامی کاربران قرار دارد. و واقعا می توان گفت که عدالت را رعایت کرده است. تریدرها با صرف هزینه های مالی و زمانی در مورد آموزش تحلیل تکنیکال، در واقع هزینه نمی کنند بلکه در حال سرمایه گذاری هستند. یادگیری تحلیل تکنیکال یک نکته طلایی دارد که متاسفانه اکثر کاربران اغلب آنرا نادیده می گیرند و آن این است که یادگیری روشهای تحلیل تکنیکال فقط یک مرحله از آموزش کامل ترید بر اساس آن می باشد. مرحله بعدی تمرین و تکرار روشهاست. تریدرها تا زمانی که تسلط کافی و تجربه مناسب را پیدا نکرده اند نباید از روی احساس اقدام به ترید کنند.

تحلیل تکنیکال؛ بر هر روشی که باشد چه بر حسب استراتژی کلاسیک و چه بر پایه اندیکاتورهای پیشرفته همواره احتمالات را بررسی می کند و هیچ وقت به یقین در مورد تحلیلی نظر نمیدهد. پس حتما در کنار آموزش روشهای تحلیل تکنیکال به مبحث مدیریت سرمایه نیز اهمیت دهید. چرا که مدیریت ریسک و سرمایه درگیر در معامله نقش مهمی در موفقیت یک تریدر دارد. مشخص کرد حد سود و حد ضرر در تحلیل تکنیکال یک بحث مهم و حیاتی می باشد که در صورت نادیده گرفتن آن به احتمال زیاد تریدر تمام سرمایه خود را از دست خواهد داد.

اگر دوست دارید دارید تحلیل تکنیکال را یاد بگیرید و بتوانید در مارکت هایی همچون فارکس، بورس ایران و ارز دیجیتالی معامله کنید، می تواند در دوره های آموزش تحلیل تکنیکال؛ سایت حامی تریدر شرکت کنید، دوره های متعددی در سایت ارائه شده است که همگی به زبان ساده و از صفر تا صد هستند و می توانید از ساده ترین مباحث تا تخصصی ترین مباحث را یاد بگیرید.