برای انجام معاملاتی مالی بخصوص معاملاتی که کوچک نیستند، اکثر شخص یا ارگانی به عنوان واسطه معرفی می شوند تا معامله را صورت دهند. به این نوع اشخاص و یا شرکت ها که واسطه معامله می باشند، بروکر (Broker) گفته می شود، البته در هر نوع معامل نام این واسطه های می تواند متفاوت باشد برای مثال در بورس ایران این واسطه ها را کارگزاری می نامند. در بازار کریپتو کارنسی این عمل را صرافی های ارزهای دیجیتال انجام می دهند، اما در بازار جهانی فارکس به این واسطه ها بروکر گفته می شود.

بروکرها در واقع عملیات غیر بانکی در معاملات را انجام می دهند که بصورت مختصر می توان به اعتباری که در اختیار کاربر قرار می دهد و همچنین اعمال اوردرهایی که کاربران انتخاب می کنند از جمله اقدامات بروکرهای می باشند و صد البته که به ازای کارهایی که انجام می دهند هزینه دریافت می کنند.  اما نکته مهم و اساسی در مورد بروکرها اعتبار آنها و همچنین به ازای هر خدمتی، چه میزان هزینه از کاربر دریافت می کنند می باشد.

کارگزاری فارکس یا بروکر چیست؟

کار شرکت کارگزاری یا بروکر این است که نرخ‌های بازار را به مشتریان خود ارائه نموده و دستورات معاملاتی مشتریان را اجرا کند. یعنی وقتی که یک مشتری دستور معاملاتی (خرید یا فروش) خود را به صورت آنلاین به کارگزار ارائه می‌کند، کارگزار از محل سپرده‌ای که مشتری در حساب خود دارد، اقدام به اجرای دستور مشتری مبنی بر خرید یا فروش می‌کند.

همه کارگزاری‌ها و یا بروکر ها عمل ارائه نرخ و انجام معاملات خرید و فروش برای مشتریان بر طبق دستورات آنلاین را انجام می‌دهند. بروکر در واقع یک فرد یا مجموعه‌ای است، که در واقع واسطه ای برای خرید و فروش در بازار های مالی می‌باشد و فرایند معامله را تسهیل می‌کند. البته در ایران بروکر به کارگزاران مربوط به فارکس اتلاق می شود می توان گفت که کارگزاران مربوط به بازار فارکس را بروکر می گویند.

پلتفرم های معاملاتی بروکر های فارکس

پلتفرم ها در واقع نرم افزارهایی هستند که Broker در اختیار کاربران خود قرار می دهند تا با استفاده از آن تریدرها بتوانند دستورات خود را که همان اوردر های معاملاتی می باشد را ثبت کنند. این پلتفرم ها می توانند به صورت نرم افزاری بر روی انواع سیستم عامل ها مثل ویندوز و یا اندروید و دیگر سیستم ها مثل سیستم عامل های شرکت اپل نصب شود و یا می تواند بصورت آنلاین بر روی مرورگر ها قابل اجرا باشد.

از معروف‌ترین پلتفرم های معاملاتی دنیا می توان به متاتریدر اشاره کرد. که هر بروکر متاتریدر را به نام خود تغییر داده و در اختیار کاربران خود قرار می دهد. برای همین آشنایی به نحوه کار با متاتریدر برای اشخاصی که قصد ورود به دنیا فارکس را دارند امری ضروری بنظر می رسد. برخی از اندیکاتور ها بخصوص اندیکاتورهایی که تریدرها خود طراحی میکنند بیشتر در محیط متاتریدر قابل اجرا می باشد چرا که خود متاتریدر فضایی را در اختیار کاربران قرار می دهد که بتوانند برنامه های تریدی همان رباتها را طراحی کنند و به اجرا درآورند.

قوانین حاکم بر بروکر های فارکس

بروکرها اکثرا قوانین مشخصی برای معاملات دارند که اکثر آنها نیز شبیه به هم می باشد ولی در برخی موارد با یکدیگر متفاوت میباشند. برای مثال نحوه عملکرد آنها در شرایط متفاوت یکسان نیستند. اما نکته ای که بسیار با اهمیت است این است که Broker باید در وبسایت خود تمامی قوانین خود را درج کند تا کاربران بتوانند آنها را مطالعه نمایند. بروکرها تحت نظارت نهادهای قانونی که روله نامیده می شود فعالیت می کنند. رگوله ها با اعمال مقررات خاص و نظارت بر انجام این مقررات از عدم ایجاد اختلال در روال‌ معاملاتی اطمینان پیدا می‌کنند.

انواع مختلف بروکرها

بروکرها بر حسب نوع انجام عملیات واسطه ای به دو نوع مارکت میکر و ای سی ان تقسیم می شوند، با اینکه به ظاهر خدمات یکسانی ارائه می دهند اما ماهیت های متفاوتی دارند.

مارکت میکر (Market Maker)

مارکت میکر ها بروکرهایی هستند که طرف حساب شما محسوب می شود، بطوری که اگر شما سود کنید آنها متضرر خواهند شد و اگر شما متضرر شوید آنها به سود خواهند رسید! در واقع این نوع بروکرها قاعدتا دوست دارند که شما متضرر شوید. نحوه کار به این صورت است که وقتی شما نمادی را معامله می کنید مارکت از دارای خود به شما می فروشد و یا از شما می خرد و شما را به بانکها متصل نمی کند، حال اگر شما سود کنید مجبور است از جیب خود پرداخت کند. با شنیدن این مطلب بصورت ناخودآگاه احساس بسیار بدی برای کاربران این نوع بروکرها دست می دهد.

ای سی ان (ECN)

بروکر های ECN اما برخلاف  مارکت میکر ها به هیچ وجه طرف مقابل شما در معاملات نیستند، برد و باخت شما برای آن اصلا اهمیت ندارد چراکه بروکر طرف معامله شما نیست بلکه بانکها طرف معامله شما هستند و فقط و فقط نقش واسطه گری را ایفا می کند. و شما چه سود کنید و چه متضرر شوید بروکر به پورسانت خود خواهد رسید و هیچ گاه متضرر نخواهد شد. در واقع می توان گفت که اکثرا  ECN ها دوست دارند که شما همواره سود کنید، چراکه اگر سرمایه شما افزایش یابد معاملات بیشتر و با حجم بالتر انجام خواهید داد و درصد کارمزد بروکر نیز افزایش خواهد یافت.

درآمد بروکرها از کجاست؟

آنها نقش واسطه در انجام معاملات را دارند، درآمد خود را درقبال خدماتی که انجام میدهند از کجا تامین می کنند؟ اجازه دهید برای درک بهتر این موضوع درآمد هر نوع بروکر را جداگانه برسی کنیم.

  • بروکر مارکت میکر

در مارکت میکر چون طرف حساب معاملات شما بروکر اسن در صورت زیان شما به اندازه ضرری که شما متحمل شده اید بروکر سود می کند و البته در صورت سود شما بروکر متضرر خواهد شد. اما به یقین می توان گفت که افراد متضرر به مراتب بیشتر از افرادی هستند که سود می کنند. علاوه بر آن مارکت میکرها اسپرید بالاتری دارند و در هر معامله ای که باز می شود مقداری پورسانت که متناسب با حجم معامله می باشد از کاربر دریافت می کنند .

در برخی مارکت میکر اسپرید تا 8 برابر بیشتر از بروکر های ECN می باشد، و از طرفی در مارکت میکر برای اینکه تریدر نتواند با سود های اند از معامله خارج شود محدودیت قرار دادن استاپ لاس اعمال می شود. و اگر کعاملات شما هنگامی که به زمان تعطیلی بازار مواجه شود شما باید مقدار جریمه به نام سووآپ نیز پرداخت کنید.

  • بروکرهای ECN

بروکرهای ای سی ان چون طرف حساب شما نیستند از معاملاتی که شما متضرر می شوید سودی نخواهند داشت و در قبال خدمات ارائه شده به کاربران، بروکر از میزان اسپرید درآمدی دارد و هم اینکه یک کمیسونی هم علاوه بر اسپرید از کاربر به ازی میزان حجم معامله کم می کند، بطور کلی مجموع اسپرید و کمیسیون در ECN با اسپرید مارکت میکر تقریبا برابر می شود.

اما در ECN کاربران با هیچ محدودیتی در اوردر گذاری مواجه نیستند و می توانند در هر لحضه معامله را ببندند و یا استاپ لاس خود را در هر نقطه ای از قیمت قرار دهند و این یک مزیت بسیار بزرگی است. از نظر سوواپ نیز فرقی بین مارکت میکر و ECN وجود ندارد. البته لازم به ذکر است که اسپرید و کمیسیون در بین بروکرها حتی هم نوع یعنی در مقایسه ecn  با ecn دیگر شاید متفاوت باشد و دلیل آن نیز این است که بوکری از حق خود برای جلب مشتری میگذرد.

جمع بندی تفاوت بروکر های ECN و MARKET MAKER فارکس

بروکر های ECN دارای قوانین مشخصی می باشند که عبارتند از اینکه اولا برای هر معامله باید کمیسیون پرداخت شود که میزان این کمیسوین 5 دلار برای هر یک لات معامله می باشد و این همان درآمد بروکر می باشد. همچنین در ECN اسپرد و سواپ در دست بانکهای ارائه دهنده می باشد و اسپرد ثابت نیست و در شرایط متفاوت مقدار یکسانی ندارد. که البته تمامی اینها توسط بانکها از بزوکر دریافت می شود و Broker هیچ درآمدی از اینها ندارد. اهرم یا همان leverage نیز فقط تا 1 به 100 می باشد. و بروکر نمی تواند به طور قانونی درصد بالایی را در اختیار تریدر قرار دهد. و به طبع آن افرادی که سرمایه کمتری دارند از این موضوع رضایت نخواهند داشت.

اما در مارکت میکر فارکس قضیه کاملا متفاوت است و تمامی کمیسیون و اسپرد و سواپ همه و همه در دست بروکر می باشد و حتی کارگزارانی هستند که لوورج 1000 نیز ارائه می دهند. و حتی سوواپ دریافت نمی کنند و کمیسیون هم نمی گیرند اما در عوض اکثرا دارای اسپرد بالاتر از ECN بوده و همچنین محدودیت در اعمال take profit , stop lass دارند و شما نمی توانید تریدها ریز انجام دهید.

نکات مهم در انتخاب بروکر

بروکر های زیادی هستند که تریدرها می توانند با عضویت در آنها اقدام به ترید در بازار فارکس کنند. اما همه اینها شرایط یکسانی ندارند و اعتبار آنها کاملا متفاوت است. از بابت هم تفاوت ها و اعتبار ها انتخاب Broker نیز بسیار برای تریدرمن ها سخت شده است. برخی از نکاتی که بایستی مورد برسی قرار گید عبارتند از:

  • واریز و برداشت آسان
  • پشتیبانی از کدام ورژن متاتریدر
  • مورد اعتماد بودن
  • ارائه حساب آزمایشی یا دمو
  • مجوزها
  • پشتیبانی قوی
  • دسترسی آسان از طریق
  • موبایل
  • امنیت
  • انواع حساب هایی که کاربران می توانند ایجاد کنند.
  • میزان اسپرد و سوواپ (مطالعه بشتر در این مورد در مقاله آشنایی با اصطلاحات فارکس)
  • اما برای ما ایرانی ها علاوه بر نکات فوق توجه به نکات زیر نیز اهمیت خاصی دارد.
  • آیا با ایران همکاری دارد و یا خیر
  • فیلتر بودن و یا نبودن سایت
  • نحوه برداشت از حساب

برای آن دسته از کاربران ایرانی که در زبان لاتین مشکل دارند و یا دوست دارند اطلاعات مربوط به بروکر را فارسی دریافت کنند پشتیانی زبان فارسی؛ هم می تواند یک ویژگی خوب محسوب شود.

انتخاب بهترین بروکر فارکس

اگر قصد انتخاب یک کارگزار برای خود را دارید در انتخاب بروکر اصلا عجله نکید و ابتدا کاملا مورد نظر را بررسی نموده و سپس اقدام به ثبت نام نمایید. برای انتخاب یک بروکر فارکس شما باید تمام شرایط موجود را در نظر بگیرید. اما اگر این توان را دارید و یا می خواهید که یک تریدرمن شوید و بصورت حرفه ای در بازار فارکس فعالیت کنید پیشنهاد می کنیم که از یک بروکر با اعتبار زیاد و از نوع ECN خدمات دریافت کنید. بطور کلی ECN در مقایسه با Market Maker بسیار معتبرتر هستند. حتی بروکرهایی وجود دارند که هر دو نوع حساب را در اختیار تریدرها قرار می دهند اما در این نوع بروکرها باید بسیار دقت کنید که حساب ECN شما واقعی باشد.