انسان ها برای اینکه بتوانند در زندگی روزمره خود از داشته های خود حفاظت کرده از طرفی روز به روز به داشته های خود بیفزایند بایستی یک مدیریت درست در مورد دارایی‌های خود داشته باشند. به خصوص اگه این دارایی ها به صورت نقد بوده که مالک می تواند در هر لحظه نسبت به خرج کردن و یا پس انداز آن تصمیم بگیرد نقش مدیریت دارایی ها و یا همان مدیریت سرمایه (Capital Management) پر رنگ تر به چشم می خورد.

در تمامی امور زندگی اگر مدیریتی نداشته باشیم همواره با چالش ها و خطرات زیادی مواجه خواهیم شد در حقیقت با مدیریت در هر کاری ما آینده خود را تضمین کرده و یا بهتر است بگوییم احتمال وقوع حوادث اتفاقات ناخواسته را به کمترین مقدار خود می رساند. با مدیریت سرمایه نیز ما سعی بر آن داریم که بتوانیم وضعیت مالی خود را تثبیت کرده و بر رونق بخشیدن و افزایش آن بکوشیم.

اهمیت و ضرورت مدیریت سرمایه

اشخاصی که در بازارهای مالی فعالیت داشته‌اند و یا دارند به خوبی می‌دانند که حفظ سرمایه از اساسی‌ترین و مهم‌ترین کارهایی است که سرمایه گذار باید آن را به خوبی بلد بود و یا با استخدام و یا مشاوره از اشخاصی که متخصص این کار هستند سرمایه خود را مدیریت نمایند.

با توجه به رونق چندی پیش بورس ایران امروزه افراد زیادی وارد این بازار شده که اکثرا هیچ تخصصی در مدیریت سرمایه نداشته و شاید اصلاً با اصطلاح آن نیز آشنا نباشند. که متاسفانه اغلب آنها بعد از سودهای نه چندان زیادی که کرده بودند با توجه به عدم مدیریت سرمایه علاوه بر اینکه سودهای خود را از دست دادند از سرمایه اولیه خود نیز ز متضرر شدند.

مدیریت سرمایه صرفاً برای آنهایی که مستقیماً وارد بازارهای مالی می‌شوند نیست حتی برای اشخاصی که می خواهند سرمایه خود را به افرادی که در این این حیطه فعالیت دارند بسپارند، امری ضروری به نظر می رسد.

مدیریت سرمایه چیست؟

مدیریت سرمایه هنر و علمی است که اگر اگر خوب به آن عمل شود نه تنها سرمایه و دارایی سرمایه دار را را حفظ خواهد کرد قطعاً باعث خواهد شد که این سرمایه ایه به صورت روز افزون افزایش یابد. لازم به ذکر است است به این نکته دقت کنیم که مدیریت سرمایه امری کاملاً شخصی بوده و به شخصیت روحیات اهداف و حتی سن و جامعه ای که در آن زندگی میکنیم بستگی دارد. و نکته فوق این را می رساند که مدیریت سرمایه علم کپی برداری نیست و شخص سرمایه گذار بایستی یاد بگیرد.

چگونگی مدیریت سرمایه

سرمایه گذار بایستی سرمایه خود را به سه بخش تقسیم کند.

  1. بخش اول که اصطلاحاً بخش امنیت می گویند بخشی از سرمایه گذاری است که سرمایه گذار در آن ریسک بسیار پایینی بخرج داده در عوض سود کمتری هم دریافت می کند. اما علی رغم این سود کم به دلیل اطمینان از حفظ سرمایه باعث ایجاد آرامش در سرمایه گذار شده و با خیال راحت می تواند بخشهای دیگری از سرمایه خود را مدیریت کند. مثال صندوق های سرمایه گذاری با درآمد ثابت می تواند نمونه مناسبی برای این نوع سرمایه گذاری باشد.
  2. بخش دوم که اصطلاحاً بخش رشد می گویند. بخشی از سرمایه است که سرمایه گذار با توجه به شخصیت ریسک پذیری که دارد جهت رسیدن به سود بالاتر دست به معاملات با ریسک بیشتر می زند. به طور میانگین ۳۰ الی ۵۰ درصد کل سرمایه در این بخش قرار می گیرد.
  3. بخش سوم که بخش رویایی نام دارد. قسمتی از سرمایه است که سرمایه گذار این قسمت از سرمایه خود را از سود ناشی از دو بخش قبلی به دست آورده و حال می تواند با درصدی از این سود به رویاهای خود تحقق ببخشد درحقیقت این بخش از سرمایه به جای سرمایه گذاری خرج کردن قسمتی از سود میباشد. این سوال پیش بیاید که چرا این قسمتی خرج کردن است به عنوان بخشی از سرمایه گذاری اتلاق می شود؟

دلیل نامگذاری بخش سوم به ‌عنوان بخش رویا و همچنین دلیل اینکه که این بخش جزء مدیریت سرمایه محسوب می شود این است که وقتی شما از درآمد حاصل از سرمایه گذاری خود قسمتی از رویاهای خود را تحقق می بخشید این باعث خواهد شد که سرمایه گذار انگیزه لازم جهت ادامه مسیر را را اخذ نمود و همواره به این این نکته توجه کنند که تمام تلاش انجام شده توسط شما بی حاصل نبود و در پی رسیدن به رویاهای شما میباشد.

میزان ریسک در مدیریت سرمایه

وقتی یک سرمایه گذار و یا تریدر می خواهد وارد یک معامله شود ابتدا باید حد ضرر خود را مشخص نماید، اگه نمی دونید چطوری حد ضرر رو مشخص کنید، بهتره مقاله میزان حد سود و حد ضرر در پرایس اکشن را مطالعه کنید. بعد از آنکه خط ضرر خود را مشخص نمود نوبت به محاسبه آن رسیده است که ببینیم این میزان از ضرر چه درصدی از کل سرمایه را شامل می شود. و سپس حد سود خود را مشخص میکند.

میزان ریسک در مدیریت سرمایه

حال سرمایه‌گذار با توجه به میزان میزان ریسک این معامله و همچنین احتمال به شکست رسیدن این معامله تصمیم می گیرد که چه درصدی است سرمایه خود را درگیره نماید به طوری که در صورت به شکست انجامیدن حداکثر ۳ الی ۵ درصد (در بازارهای سرمایه مانند بورس ایران احتمال شکل گرفتن صفحه فروش وجود دارد حداکثر میزان ریسک ۱۵ درصد از کل سرمایه است)کل سرمایه از دست برود تا این امکان وجود داشته باشد که در معاملات بعدی این ضرر جبران شود.

قواعد مرسوم و رایج مدیریت سرمایه

با توجه به اینکه مدیریت سرمایه منحصر به فرد بود هیچ فرمول خاصی وجود ندارد که بتوان به آن استناد کرد اما با این حال یک سری از قواعد و اصول در مدیریت سرمایه همواره مورد توجه بوده و نادیده گرفتن آن ها اکثر مواقع به ضرر سرمایه گذار تمام شده است. است از جمله این قواعد و اصول مربوط به مدیریت سرمایه عبارتند از

  • عدم کپی برداری از از مدل مدیریت سرمایه دیگران
  • هدف اصلی مدیریت سرمایه حفظ اصل سرمایه بوده و افزایش آن در اولویت های بعدی قرار می گیرد
  • قبل از ورود به معامله بایستی ریسک و بازده آن را را مورد بررسی قرار دهیم
  • بر اساس میزان ریسک حجم معامله خود را انتخاب کنیم
  • در یک معامله حداکثر میزان ریسک نباید بیش از ۵ درصد و در بورس ایران ۱۵ درصد از کل سرمایه باشد.
  • کمترین میزان نسبت بازده به ریسک عدد یک است. (شایان ذکر است در محاسبه نسبت بازده به ریسک بایستی درصد احتمال وقوع هر یک را نیز دخالت دهیم. برای مثال فرض کنید سود بازدهی ماه ۱۰ دلار و همچنین احتمال ریسک ۲۰ دلار باشد اما احتمال اینکه که ما سود کنیم ۴ برابر بیشتر از آن است که حد ضرر ما فعال شود در این صورت نسبت سود ریسک ما به جای نیم، عدد ۲ است. 20/(10*4)).
  • اگر چندین معامله باز و در جریان را دارید سعی کنید میزان کل ریسک شما ۱۵ درصد از کل سرمایه تان بیشتر نشود.
  • در معاملاتی که به صورت اعتباری و هرمی انجام میشود کل سرمایه شما بدون در نظر گرفتن اعتبار می‌باشد.
  • همواره به مدیریت سرمایه خود پایبند بوده حتی زمانی که متضرر می شوید تحمل افت سرمایه را داشته باشید و دست به معاملات بدون در نظر گرفتن مدیریت سرمایه نزنید.
  • به هیچ وجه بیش از ۵۰ درصد کل سرمایه خود را وارد معاملات در جریان نکنید. به عبارت دیگر ۵۰ درصد است سرمایه خود را در صندوق ها با سود ثابت قرارداده و یا آنها را در حساب خود نگه دارید.

مدیریت سرمایه در فارکس

با توجه به اهمیت موضوع مدیریت سرمایه در بازار فارکس (فارکس چیست؟) در این قسمت می خواهیم به صورت اختصاصی در مورد نحوه مدیریت سرمایه در فارکس صحبت کنم کنیم البته تمامی نکات فوق در این بازار نیز صادق است اما با توجه به اینکه در فارکس س بروکرها این امکان را به شما ما می دهند تا با اعتباری که آنها در اختیار شما قرار داده اند تا بتوانید معامله کنید از طرفی این اعتبار تا زمانی به شما تعلق خواهد گرفت که سرمایه خود را از دست ندهید.

با توجه به نقطه فوق و در نظر گرفتن این موضوع که ما فقط به اندازه پول خود ما می توانیم متضرر شویم نه به اندازه اعتباری که به ما اختصاص داده شده است است و همچنین اکثر بروکرها معاملات بازرا زمانی که یک چهارم است اصل سرمایه شما باقی مانده باشد به صورت خودکار می بندند. از هنگام مدیریت سرمایه در فارکس وقتی صحبت است کل سرمایه می شود منظور فقط سرمایه ای است که به صورت حقیقی بوده و نه اعتباری.

جمع بندی و نتیجه گیری

در آخر اگر بخواهیم کل مطالب فوق را جمع بندی نماییم باید بگوییم که بدون داشتن اطلاعات از مدیریت سرمایه و چگونگی انجام آن آن و یا داشتن یک مدیر سرمایه گذاری به هیچ وجه وارد بازارهای مالی نشده و دست به معامله نزنید. اولین گام برای ورود به بازارهای مالی به خصوص بازارهایی مانند فارکس، قسمت اهرمی ارزهای دیجیتالی یا هر بازاری که شما مالک چیزی نمی شوید و فقط به چنج کردن مشغول هستید، آموزش مدیریت سرمایه می باشد در غیر این صورت شاید در ۹۹ درصد موارد متاسفانه سرمایه گذار سرمایه خود را از دست خواهد داد.